от тук
36 природни средства за борба с инфекциите
Много хора периодично имат проблеми с инфекциите – бактериални или вирусни. В такива случаи често се прибягва до антибиотици. Чували сме, че антибиотиците са вредни и дори опасни, когато се прилагат без крайна необходимост. Действително, антибиотиците вредят и нарушават баланса на полезните микроорганизми в червата, а както вече писахме – здравата чревната микрофлора е от голямо значение, защото в червата се намира 70-80 % от имунната система на човека. Увредената имунна система не може да бъде ефективна при оздравителните процеси в тялото.
В търсене на алтернатива на антибиотиците в борбата с инфекциите, учените са изследвали различни природни средства. Посока на изследванията са растения, които в миналото хората са използвали заради антимикробните и оздравителните им свойства. Много от тези доказали ефективността си растителни продукти са проучвани за терапевтичното им въздействие върху човешкия имунитет и влиянието им върху бактериите.
И така, днес ще ви разкажем за 36 природни средства, за които проучванията са установили, че подпомагат имунната система в борбата й с инфекциите, причинени от бактерии. Изследванията са насочение най-вече с устойчивите на антибиотици микроорганизми – метицилин-резистентните Staphylococcus aureus, за краткост обозначавани като MRSA в медицинската литература.
- Медът от манука (новозеландско чаено дърво) може да се бори със сериозни инфекции, причинени от метицилин-резистентните Staphylococcus aureus (MRSA)
- Инхалациите с чаени катехини (антиоксидантите в зеления чай) с голяма вероятност подтискат MRSA инфекциите при хора в напреднала възраст.
- Локално приложените препарати от чаено дърво са отлични за изчистване от MRSA колонии.
- Чесънът и черният чай има антибактериално действие срещу бактерията клебсиела (Klebsiella), както и към лекарствено резистентните щамове на стафилококи, ентерококи и псевдомонас (Psedomonas Aeruginosa).
- Водният екстракт от чесън има антимикробно действие срещу мултирезистентните бактерии и гъбичките от вида Кандида, както и срещу много други микроби.
- Съединението алицин, открито в чесъна, има антибактериално действие срещу метицилин-резистентните зластисти стафилококи (Staphylococcus aureus).
- Терапията с пробиотици има добри резултати при лечение на инфекции, причинени от клебсиела (Klebsiella) при децата.
- Терапия с цинк и витамин А: при децата податливостта на заболявания на ухото може да бъде резултат от недостиг на цинк и витамин А.
- Локалната превръзка с нанокристално сребро би могла да бъде алтернативно лечение на оралните антимикробни средства за лечение на рани, инфектирани с MRSA.
- Червената боровинка може да намали риска от инфекции на пикочните пътища като подтиска образуването на бактериален слой в пикочния мехур.
- Пробиотичните щамове от майчиното мляко са по-добри в сравнение с антибиотиците при лечението на инфекциозния мастит.
- Медът може да има терапевтича роля при лечение на упорит хроничен риносинузит.
- Мановият мед и медът от манука (новозеландско чаено дърво) имат силна антимикробна активност срещу мултирезистентни патогени.
- Кората на канелата има най-висока антимикробна активност в сравнение с 13 изследвани етерични масла, най-вече срещу щамове, които са резистентни на антибиотици.
- Установено е, че няколко маслени растителни екстракти подтискат мултирезистентни щамове на бактерии и дрожди: например масло от мащерка, бял лимон, лимонена трева и канелено масло.
- Карамфилът, гуавата и лимонената трева проявяват най-висок процент синергизъм с антимикробните лекарства.
- Маслата от мащерка и евкалипт имат антибактериално действие срещу MRSA.
- В дафиновия лист са открити съставки, които имат изявено антибактериално действие срещу MRSA.
- Етеричните масла от мента и копър повишават антимикробната активност на антибиотика нитрофурантоин срещу ентеробактерии.
- Екстрактът от гроздови семена има бактерициден ефект върху MRSA.
- Комбинация от екстракт от семена на грейпфрут и масло от здравец показа най-големи антибактериални ефекти срещу MRSA.
- Розмаринът е активен срещу резистентни на лекарства бактерии и гъбични патогени.
- Прополисът показва антимикробна активност по отношение на Ешерихия коли и щамове на Златист стафилокок (Staphylococcus Aureus), които са резистентни към различни антибиотици, а също и към някои микроорганизми.
- Етеричното масло от кимион противодейства на Клебсиелата (Klebsiella).
- Зеленият чай проявява противомикробна активност срещу MRSA.
- Екстрактът от семена на манго може да бъдат потенциално полезен като алтернативен терапевтичен агент или като допълнителна терапия заедно с пеницилин G при лечението на инфекции с MRSA.
- Пелинът, естрагонът и евкалиптът съдържат съединението пиперитон (с камфорово-ментов аромат), което намалява антибиотичната резистентност срещу бактериите Enterobacter cloacae.
- Галангалът (корен, подобен на джинджифила) съдържа съединение с активност срещу мулти-лекарствени резистентни бактерии.
- Белият оман (Inula Helenium) има мощен антистафилококов ефект, включително срещу MRSA.
- Лавандуловото масло има антимикробна активност срещу метицилин-чувствителни и резистентни на метицилин стафилококи (Staphylococcus аureus).
- Пробиотичната бактерия Lactobacillus rhamnosus GG подтиска инвазията на устойчивите на антибиотици стрептококи група A.
- Зеленият лимон има мощна антибактериална активност срещу лекарствено резистентните коли-бактерии (Е. coli).
- Черният кимион (посевна челебитка, Nigella Sativa) има анти- бактериална активност срещу клинични изолати на метицилин-резистентните Staphylococcus Aureus.
- Индийското орехче съдържа съединение, което противодейства на колонизацията на бактерии под форма на бактериален филм (слой) в устната кухина.
- Екстрактът от листа на маслина показва антимикробна активност срещу бактериите-причинители на ентероколити Campylobacter jejuni, Helicobacter Pylori и Staphylococcus ауреус (включително метицилин – резистентни S. ауреус (MRSA)).
- Канелата и риганът съдържат съответно канелен и карвакрол, които показват мощна антимикробна активност срещу резистентни щамове на бактерията Campylobacter jejuni.
Няма коментари:
Публикуване на коментар