събота, 5 ноември 2016 г.

HEALTHNATURE: Рициново масло


HEALTHNATURE: Рициново масло - много повече от слабително средство...:

Рициновото масло се произвежда от семената на растението Ricinus communis – Рицин.

Родината му е Източна Африка, но като техническа култура се сади във всички зони с умерен климат. В тропическите ширини е многогодишно дървовидно растение, а в умерените рядко успява да преживее зимата и се развива като едногодишно тревисто растение.


Цялото растение е отровно за хората и животните - съдържа отровния белтък рицин и алкалоида рицинин. Семената му съдържат 45-60% рициново масло.


Култивиран е още от дълбока древност заради извличаното от семената рициново масло, което се използвало за осветление и като слабително средство.


Медицинското рициново масло се получава при студено пресоване на семената. За разрушаване на отровния протеин рицин маслото се обработва с гореща водна пара. Рицинът е химически неустойчив и в резултат на хидролизата се разлага.


Поради разнообразието от цветове на листата му (виолетово-черни, червени, зелени, бронз и др.), растението се използва като декоративно.


Рициновото масло (castor oil) укрепва имунната система, като насърчава растежа на белите кръвни клетки. От приема му в специфична лекарствена форма следва увеличаванеброя на клетките Т-11. В рамките само на няколко часа след приема на продукта, в тялото се изработват висок брой лимфоцити. Активираното производство на собствени антитела позволява на организма успешно да се справи с инфекции, причинени от гъбички, вируси и патогенни бактерии. По данни от индийски медии вече е доказано, че препарати на основа рициново масло са в състояние да блокират растежа на ракови клетки.


Рициновото масло съдържа рицинолеинова киселина: тя активира простаноидните рецептори в матката, което стимулира контракциите й. В гинекологията този тип въздействие се използва, когато трябва да се предизвика раждане при износен плод. Изключително важно е как препаратите с това масло ще се понесат от даден организъм, тъй като то може да причини и прилошаване.


Медицински издания споменават, че продуктът може да лекува кисти на яйчниците. Външно приложен, той буквално разтваря мазолите. Мастните киселини, които се съдържат в маслото, лесно проникват през кожата и осъществяват лечебния си ефект. Маслото има противовъзпалителен ефект при външно приложение. То прониква дълбоко до органите и облекчава в значителна степен ставните болки, заздравява мускулната тъкан и прави кожата по-нежна и еластична. Освен това подобрява кръвообръщението и стимулира нервната система. Чудесно средство за масаж при изморени и подути крака. Укрепва ноктите и косата.


Внимание: За външно приложение рициновото масло винаги се смесва с друго масло (слънчогледово, бадемово, сусамово, зехтин), защото изсушава кожата.


За разлика от много други растителни масла, рициновото масло не се използва в кухнята, а и има доста специфична употреба като медицински и козметичен продукт. Основна съставна част е на много мазила и пасти, използвани за лечение на кожни язви, изгаряния, обриви, петна, гинекологични заболявания и др.


През 1984 г. в Университета в Сао Паоло е разработен полиуретан, извлечен от рициново масло, който намира приложение в ортопедията като изкуствени кости и стави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар