вторник, 2 март 2021 г.

ДИВА ФЕРМЕНТАЦИЯ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ

Това е статия на Надя Петрова, в нейния сайт - тук.


"Процедурата е следната:

Измиваш и нарязваш на ленти или кръгчета зеленчуците. Морковите са цели, но белени, за да могат да пуснат по-лесно вода. Краставиците са обикновени, не корнишони.

Подреждаш в буркани и добавяш билки и подправки по твой вкус. Аз използвах цвят на копър, черен пипер на зърна, маково семе и синапено семе.

Кипваш вода на котлона и добавяш към нея сол на кристали (каменна или морска). На 1 литър вода се добавят 30 г сол или 2 супени лъжици. Бъркаш, за да се разтвори добре солта и след това оставяш водата да се охлади.

Когато водата е на стайна температура заливаш с нея зеленчуците докато не ги покриеш напълно. Не бива да има видими зеленчуци, защото ще започнат да развиват мухъл!

Добавяш тежест, за да ги държи под вода. Добър вариант е листо от зеле или пък плик пълен с вода. Покриваш буркана, за да не попада в него прах, но не го затваряш плътно.

Подреждаш бурканите на поднос, защото в процеса на ферментация може да започне да излиза вода от тях и оставяш някъде на стайна температура, за да ферментират. След 3-тия ден започваш да дегустираш, за да прецениш кога вкусът ти допада най-много. Аз ги оставих 7 дни.

Когато решиш, че ферментацията трябва да приключи ги затваряш плътно с капак и прибираш на студено – в хладилник, мазе или студен гараж."

-



Няма коментари:

Публикуване на коментар